Słodko-kwaśny makaron z indykiem, papryką i mango

2/15/2018

Słodko-kwaśny makaron z indykiem, papryką i mango

Lubię dostosowywać kuchnię azjatycką do polskich warunków - często rezygnuję z niektórych produktów - albo z powodu ich trudnej dostępności, albo z preferencji moich kubków smakowych - nie jestem do końca fanką typowych orientalnych smaków. Ale cenię tę kuchnię za niezwykłą prostotę, cudowne kolory, ciekawe mieszanie smaków i... makaron ryżowy, którego delikatność uwielbiam. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem na szczyptę Azji w domu, z wykorzystaniem tylko powszechnie dostępnych produktów. Przy odrobinie wprawy potrawę przygotujesz w mniej niż 30 minut!

Słodko-kwaśny makaron z indykiem, papryką i mango

Kuchnia azjatycka stwarza idealną możliwość testowania i zabawy smakami. Mieszaj, próbuj, doprawiaj tak, jak lubisz. Ilość sosu sojowego i przypraw dodawaj według własnych preferencji - najlepiej stopniowo, aż osiągniesz pożądany efekt. Podobnie wygląda kwestia mięsa - ja użyłam polędwiczki z indyka, ale jeśli wolisz, zastąp ją kurczakiem lub wieprzowiną. Możesz też pozostać przy wersji wegetariańskiej i całkowicie z niego zrezygnować. Albo zastąpić je tofu. Modyfikuj ten bazowy przepis dowolnie i ciesz się ulubionymi smakami!

Słodko-kwaśny makaron z indykiem, papryką i mango

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 mango
  • 400g polędwiczki z indyka
  • 200g makaronu ryżowego
  • Sos sojowy ciemny
  • Przyprawy - cynamon, imbir, sól, pieprz
  • Opcjonalnie: sezam i olej sezamowy
  • Olej do smażenia

    Zacznij od pokrojenia drobno cebuli i rozgrzania na patelni (najlepiej woku) oleju. Wrzuć cebulę na rozgrzaną patelnię i podsmażaj przez chwilę, w tym czasie pokrój indyka na małe kawałki. Gdy cebula się zeszkli, dodaj do niej na mięso. Dopraw 5 łyżkami sosu sojowego, pieprzem i solą. Pokrój papryki w niewielką kostkę i również dodaj na patelnię. Całość duś do miękkości.
   W międzyczasie pokrój mango (tu kawałki powinny być trochę większe) i zagotuj wodę na makaron - przyrządź go zgodnie z przepisem na opakowaniu (zwykle wystarczy zalać wrzątkiem i trzymać 3-4 minuty pod przykryciem). Na patelnię dodaj pół łyżeczki cynamonu, pól łyżeczki imbiru, trochę pieprzu i pokrojone mango, zdejmij z gazu. Dodaj ugotowany makaron ryżowy i całość wymieszaj.
    Nałóż do miseczek (lub do pojemnika - świetnie smakuje też jako na lunch do pracy!), jeśli chcesz możesz posypać potrawę sezamem i pokropić olejem sezamowym (pamiętaj, że olejem tym skrapiamy gotowe danie - nie nadaje się on do smażenia). Ewentualnie skrop całość sokiem z cytryny lub pomarańczy - jeśli wolisz, aby danie było bardziej kwaśne.

Smacznego!

Słodko-kwaśny makaron z indykiem, papryką i mango

You Might Also Like

0 komentarze

Kontakt

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Instagram